JHRF
Medlemsinformation

      Retur till innehållsförteckning

JHRF-information

 

Nummer 2/3 Juni 2000

 

Ordföranden har ordet

En tid har gått sedan årsstämman och medlemsmötet i Alingsås och det är dags för några reflektioner och eftertankar.

Jag vill börja med att tacka AGJ, som på kort varsel ställde upp mangrant och gav oss en intressant dag i Anten inklusive transport och förtäring.

Jag vill också tacka Arne, Mikael och Thomas för ert arbete i styrelsen, när ni nu har lämnat över uppgifterna i andra händer.

Jag vill fortsätta med några klarlägganden för att bemöta den kritik som framförs från vissa föreningar:

Styrelsekostnaderna

Styrelsen arbetar helt utan arvode. Ersättning utgår endast för resor enligt billigaste alternativ och i förekonmande fall för logi. Lokala transporter och förtäring betalar styrelseledamöterna själva och jag hävdar att styrelsearbete medför egenkostnad för alla ledamöter. För undvikande av lokalhyra sker styrelsemötena antingen hemma hos någon ledamot eller i lokal som ledamot disponerar genom sin arbetsgivare.

För att minska sammanträdeskostnaderna har föreslagits telefonsammanträden. Av erfarenhet känner jag till problemen med sådana, och jag vill därför påstå att de är mycket svåra att genomföra med mer än tre personer och någon enstaka väl definierad fråga åt gången.

Vårt arbete är alltså helt ideellt och grundat på intresset att föra veteran- och museijärnvägarna vidare till kommande generationer.

Försäkringen

Jag vill än en gång påpeka att styrelsen inte har något annat intresse i försäkringsfrågan än att medlemmarna skall få en bra försäkring till lägsta möjliga pris. Detta i motsats till en försäkringsmäklare, som för sin försörjning vill sälja så många försäkringar som möjligt. Man kan också fråga sig om ett ansvarsbelopp på 300 miljoner är nödvändigt för trafik på egen bana, då det inte förekommer varken höghastighetståg eller transport av farligt gods på museibanor och inget krav har rests på denna beloppsnivå.

I den senaste offerten från Marsh framställd den 13 mars framgår det på sidan 13 att under våren 2000 så kommer en särskild grupp att bildas som skall diskutera skadefall, försäkringsvillkor, villkorsutökningar etc. I gruppen kommer att ingå representanter från BV, J, Folksam, Marsh, MRO och JHRF. Som representanter från JHRF anges Morrrgan Claesson och Sten-Erik Beskow. På medlemsmötet i Alingsås frågade jag hur dessa herrar kan representera JHRF, då förbundet överhuvudtaget inte informerats om att en försäkringsgrupp skulle bildas och inte heller inbjudits att delta i den. En något besvärad Morrgan svarade att ett missförstånd måste ha uppstått och att det skulle rättas till.

För att i likhet med MRO ändå ha en representant i denna försäkringsgrupp frågade vi Hans Broman i SMoK om han ville ingå i gruppen. Hans accepterade och jag meddelade Anders Jespersson i Marsh att Hans Broman och ingen annan är JHRF:s officielle representant i försäkringsfågor. Några dagar senare fick jag ett telefonsamtal från Lars Lindström i Arvidsjaur som undrade om jag hade bett Hans Broman att vara JHRF:s representant i försäkringsfrågor. Då jag bekräftade detta yttrade Lars följande, och jag citerar ordagrant: "Det där skall du ge fan i din skitstövel." Jag beklagar ordvalet men det är inte mitt. Anledningen till Lars Lindströms ärekränkande uttalande vet jag inte, då jag inte ville fortsätta samtalet på denna låga nivå. Ytterligare kommentarer avstår jag ifrån.

 

Medlemskap i JHRF

Vad är nyttan av medlemskap i ett riksförbund? Den frågan har jag träffat på i min tidigare verksamhet och den beror i de flesta fall på bristande kommunikation mellan medlemmarna och förbundet.

Svaret på frågan står i princip i stadgarnas första paragraf, som definierar förbundets ändamål. Ansvaret för att leva upp till dessa ändamål ligger dock inte enbart på styrelsen, utan som mfÖSJ:s ordförande Peter Mogensen skrev i JHRF-information nr 1/1999 så är förbundet de föreningar som är dess medlemmar och inte bara en tappert kämpande skara styrelsemedlemmar. Om det finns föreningar som inte accepterar förbundets ändamål och styrelsens sätt att försöka fullfölja dem, så står det naturligt dessa medlemmar fritt att lämna förbundet.

Jag slutar här med förhoppningen att vi alla skall kunna fortsätta att arbeta med förtroende och öppenhet för det som ligger oss alla varmt om hjärtat.

Ralph Simonson

 

Ny postadress till JHRF

Från och med den 19 maj har JHRF en ny postadress:

JärnvägsHistoriska RiksFörbundet

Box 835

101 36 STOCKHOLM

Post till den gamla adressen kommer att eftersändas ett år framåt, men vi ber alla att snarast föra detta budskap vidare till berörda funktionärer inom respektive förening. Tänk också på er tidningsredaktör.

Adressändringen är föranledd av den nya styrelsens behov av en lätt tillgänglig postbox. Den nya boxen är placerad centralt i Stockholm, där flera av styrelsemedlemmarna passerar.

Ola Persson

Järnvägshistoriskt teknikcentrum

IBAB har tagit upp en diskussion med representanter för JVM, JHRF, MRO om en utvecklingsplan för ett teknikcentrum med inriktning på att kunna vidmakthålla turistångtågstrafik på Inlandsbanan mellan Arvidsjaur och Gällivare. Detta centrum skall enligt IBAB:s idé ha som huvuduppgift att bevara och utveckla äldre teknik och yrkeskunskap när det gäller ångtågstrafik.

Man söker en samordning i detta projekt med motsvarande övrig motsvarande verksamhet i landet, t ex övriga järnvägsmuseer och järnvägsföreningar. Vikt läggs också vid att centret har en kommersiell inriktning med utbud av tjänster för näringslivet.

Alla var överens om att det av IBAB skisserade teknikcentret fyller ett stort behov för all veterantågstrafik i landet. Målsättningen sammanfattades i rubriken " Järnvägshistoriskt Teknikcentrum" med syfte att:

  • Bevara kunskap
  • Tillhandahålla resurser för renovering av fordon och övrig järnvägsmateriel
  • Vara bas för metodutveckling
  • Erbjuda utbildningsverksamhet inom området

Behovet av mer omfattande underhållsåtgärder på bl. a ånglok växer och kommer förmodligen att bli nödvändiga inom en 10-års period. Förslaget är även i samklang med de kunskapssamlingsprojekt som bedrivs inom både MRO och JHRF. Det finns alltså all anledning att göra gemensam sak och driva projektet vidare.

Det betonades att verksamheten bör omfatta hela järnvägssektorn men begränsas till detta område, förutom "spin off" från de kunskaper man skaffar sig och som kan erbjudas andra branscher.

Basen i verksamheten måste bedrivas av en professionell kompetenskärna bestående av fast anställd personal. Därtill kan personalresurserna förstärkas av ideella resurser inom särskilda renoveringsprojekt i kombination med praktisk utbildning. På detta sätt sprids kunskapsbevarandet inom det allmänna järnvägstekniska intresset och leder i förlängningen till att den museala järnvägsverksamheten hålles levande med trafikdugliga fordon.

Ola Persson

 

Banverket och JHRF

I mars publicerade Banverket för första gången en sektorsrapport för det gångna året, d v s 1999. I fortsättningen kommer BV att årligen lämna denna form av rapport med en redovisning, analys och utvärdering av utvecklingen inom järnvägssektorn till regeringen.

Ur JHRF:s synpunkt är det två avsnitt i rapporten som är intressanta, nämligen de som behandlar museiverksamheten och aktörer på statens spåranläggningar.

Under rubriken Museiverksamhet nämns naturligtvis Banmuseet i Ängelholm och Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle, men dessutom konstaterar man att det finns ett stort antal museijärnvägar, veterantågsföreningar och andra verksamheter som bevarar och förmedlar kunskap om järnvägens historia samt mer eller mindre omfattande samlingar av föremål och arkivalier från gångna tiders järnvägar på lokala museer. Sedan konstaterar man att museijärnvägarna har ambitionen att levandegöra en komplett äldre järnväg, och att verksamheten i huvudsak finansieras med biljettintäkter och överskott från försäljning av bland annat souvenirer. Som exempel på verksamheten skriver man att under 1999 hade de 11 museijärnvägar och veterantågsföreningar som är medlemmar i Museibanornas Riksorganisation (MRO), drygt 100 000 besökare. Däremot nämns inte med ett ord de ca 15 veterantågsföreningar som bedriver verksamhet på statens spåranläggningar!

Nåväl, säger sig då den insatte läsaren, att eftersom det finns ett avsnitt Aktörer, som upptar trafikoperatörer på banverksnätet, så bör väl även veterantågsföreningarna omnämnas under detta. Tyvärr måste man konstatera att så inte är fallet, inte ens DVVJ som bedriver tidtabellslagd trafik under sommaren har noterats som aktör.

Det är alltså hög tid för förbundet att presentera sig och medlemmarna för Banverkets ledning

Arne Dahlgren

 

TRAV

Sedan Banverket slutit alla trafikavtal med de kommersiella trafikutövarna fick förbundet i mitten av maj ett förslag till TRAV modifierat för veterantågstrafik. En del av de synpunkter vi framförde i vårt remissvar förra året hade beaktats, men flera av de skrivningar i Allmänna villkor, som vi hade anmärkt på, hade inte ändrats.

Efter att ha studerat förslaget sammanställde styrelsen en skriftlig kommentar och begärde även ett möte med BV för att få möjlighet att direkt kunna diskutera utformningen av avtalet. Mötet ägde rum den 14 juni i Borlänge och deltagare från BV var Hans Stenbacka och från JHRF Ralph Simonson och Arne Dahlgren.

Vid mötet konstaterade Hans Stenbacka att flera av våra synpunkter på Allmänna villkor bör beaktas , men eftersom villkoren är gemensamma för alla trafikutövare, kan ej ändringarna föras in förrän vid den revision av villkoren som kommer att göras vid årsskiftet.

För vissa av villkoren, som inte kan ändras med tanke på de kommersiella trafikutövarna, t ex kraven på elmätare på elfordon och betalning av trafikavgift per kvartal, skall BV undersöka om undantag för veterantågsföreningarna kan skrivas in i TRAV.

BV planerar att sända ut avtalen till föreningarna för påskrift före halvårsskiftet.

Tågsommar 2000

Produktionen av årets upplaga fungerade bra trots en snävare tidsplan än tidigare år. Däremot försenades distributionen av den del av upplagan (17 000 ex) som skulle bladas in i majnumret av Nostalgia, vilket medförde att denna del av upplagan inte distribuerades förrän den 2 juni.

Som kompensation för denna miss från Nostalgias sida infördes i juninumret en artikel "Museijärnvägar - hobby & kulturarv" skriven av Robert Sjöö samt en annons om Tågsommar, vilket gjorde att information om Tågsommar även nådde alla lösnummerköpare av Nostalgia, som inte fick den inbladade upplagan.

 

Besök www.jarnvagsinsp.se

Järnvägsinspektionen har öppnat en egen hemsida på Internet. På hemsidan finns kortfakta om inspektionen samt ständigt uppdaterade regler hämtade ur J:s handbok.

Från hemsidan går det också att läsa och ladda ned rapporter från utredningar och tillsyner.

Hemsidan är i ett uppbyggnadsstadium och kommer att utvecklas och kompletteras allt eftersom ny information skapas.

Inom en snar framtid hoppas J kunna erbjuda den omtyckta listan över Sveriges alla trafikplatser på järnväg i en uppdaterad version för läsning och nedladdning.

Prenumeranter på Järnvägsinspektionens handbok JH, får dock även i fortsättningen regelbladen med mera utsända per post. Publiceringen av inspektionens regler på hemsidan är alltså ett komplement och inte en ersättning av handboken.

Källa: J informerar nr 1 2000

 

Svenska Järnvägsklubben flyttar

I Värtans kulturhistoriska stationshus har SJK i många år hyrt klubblokaler. Men nu är det dags för flytt eftersom SJ Fastigheter sålt byggnaden till AMF Pension. SJK:s nya besöksadress är Landsvägen 52 i Sundbyberg.

 

Till salu

Förbundet äger en dator, som anskaffades för drygt tre år sedan och som stod till förfogande för funktionär i förbundet som hade behov av dator men som saknade en egen.

PC-innehavet i Sverige har dock under de senaste åren radikalt förändrats genom personalinköpen, och förbundet lär i fortsättningen inte behöva hålla någon funktionär med dator.

Styrelsen har därför beslutat att sälja datorn till högstbjudande person eller förening.

Utrustningen omfattar:

Minitower
Pentium 133 MHz
Asus moderkort
16 MB EDO internminne
HD Quantum Scirocco 1,7 GB
16-bit radioljudkort

CD-ROM 10x
Mus, tangentbord, högtalare
NEC bildskärm 3FG
OKI LedLaser-skrivare 4W 600 dpi
Modem
Windows 95
MS Office-paket

Prisidé: 5 000 kronor

Anbud kan sändas till Ola Persson under e-postadress ope@upplandsbro.mail.telia.com eller ola.persson@opera.com.

JHRF-kalender

        Augusti

        2000-08-19 Tågmöte i Krylbo, stambanan genom Bergslagen 100 år

        September

        2000-09-16 Styrelsemöte

        Oktober/november

        Vecka 44 Rallarfest i Kiruna

        November

        2000-11-18 Styrelsemöte

Tidpunkt och plats för höstens medlemsmöte är fortfarande öppet.

 

Redaktionellt

Bidrag till JHRF-information kan sändas per vanlig post till styrelsemedlemmarna och förbundsadressen samt per e-post till styrelsemedlemmarna.

Bidrag till augustinumret skall vara styrelsen tillhanda senast den 31 juli.


Webmaster: Rolf Sten     Senaste uppdatering: 001009